Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















4 Δεκ 2021

Αναπηρία μετά από τροχαίο στην εξαθλιωμένη Ελλάδα. Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

 

 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


 Ας σεβαστούμε τους χώρους τους. Είναι  δικαίωμα τους

Ας βελτιώσουμε  την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία

Είναι ψυχοπλακωτικό.Δεν πρέπει να μιλάμε για τροχαία.

Είναι δυσάρεστη η κουβέντα για την αναπηρία και τον θάνατο. Γενικά ότι έχει να κάνει με αρρώστιες, αναπηρίες και θανάτους, καλό είναι να αποφεύγεται. Και αυτό το ξέρουν καλά οι κυβερνώντες. Δεν είναι ανόητοι να πάνε να φωτογραφηθούν απέξω από ένα ίδρυμα κακοποιημένων αναπήρων για να τιμήσουν την 3η Δεκέμβρη. Δεν είναι τρελοί να τηλεφωνήσουν σε συγγενείς θυμάτων τροχαίων που είναι διασωληνωμένοι στην εντατική με τραχειοστομίες, με τρομακτικές επιπλοκές από κακώσεις νωτιαίου μυελού και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Δεν είναι αυτό καλή επικοινωνιακή πολιτική.

Έχει πλύνει τα χέρια του αυτό το κράτος από την ευθύνη να υποστηρίξει τα θύματα τροχαίων. Ούτε νεκρά, ούτε ζωντανά θέλει να τα βλέπει. Πονοκεφαλιάζει.

The Broken Column, 1944 by Frida Kahlo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα σας πω όμως τί είναι «πρέπον» μια τέτοια μέρα: οι δάφνες και τα «πατ, πατ» στην πλάτη ανάπηρων αθλητών ή στο κεφάλι ανάπηρων παιδιών σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, με αποκρουστικά χαμόγελα από τους κυβερνώντες που βλέπουν την αναπηρία σαν ευκαιρία να δηλώσουν πως ξεχειλίζουν από ευαισθησία.

Γιατί αν έχεις μετατρέψει τους δρόμους της χώρας σε εκτροφεία αναπήρων, μόνο γκαλά για βραβεύσεις ανάπηρων αθλητών και φωτογραφίσεις στην τσιμεντωμένη Ακρόπολη μπορείς να κάνεις. Και δεν θα τους ρωτήσεις βέβαια αν τους φτάνουν οι καθετήρες που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία με το σταγονόμετρο, γιατί όλο και σε κάποιον μπορεί να του ξεφύγει να πει ότι δεν πίνει νερό για να μην χαλάει πολλούς καθετήρες και δεν βγάλει το μήνα. Μην ανοίγουμε τέτοιες κουβέντες.

Οι ανάπηροι αυτής της χώρας κακοποιούνται σε καθημερινή βάση από την πολιτεία. Αδιάκοπα. Τα θύματα των τροχαίων γίνονται ξανά και ξανά αποδέκτες μιας άγριας, αλυσιδωτής θυματοποίησης, που ξεκινά από τον νομοθέτη που σκόπιμα συντηρεί τη σφαγή στους δρόμους, εξευτελίζοντας το θύμα του τροχαίου και κλείνοντας το μάτι στον «αμελή» δράστη που πέρασε με κόκκινο ή έτρεχε με 150χλμ/ώρα, μετατρέποντας την πρόκληση αναπηρίας σε παιχνίδι και τον φόνο αθώων θυμάτων σε «πλημμέλημα». Και η αλυσίδα συνεχίζεται, με τη νοσηλεία στις άθλιες συνθήκες ενός γονατισμένου συστήματος υγείας, με προμελετημένο -σύντομο- μέλλον για τους βαριά αναπήρους, αλλά και με τον διασυρμό τους στα δικαστήρια, όπου το ανάπηρο θύμα καλείται να αντιμετωπίσει ταπεινωτικές συμπεριφορές δικαστών και συνηγόρων υπεράσπισης, αλλά και χρηματισμό διεφθαρμένων δικηγόρων με κρυφές συμφωνίες με ασφαλιστικές εταιρείες.

Μπροστά στην αναπηρία, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία γίνεται στρουθοκάμηλος για να μπορεί να φωτογραφίζεται μαζί της στις φιέστες. Μια μέρα σαν κι αυτή.

Στην πολλαπλά χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2021, στη χώρα των οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, είναι πολιτική επιλογή η καλλιέργεια της κουλτούρας της εξάρτησης των αναπήρων από τα επιδόματα και την οικογένεια. Για να κρατάει πάντα καθαρά τα χέρια του ο Πόντιος Πιλάτος.

Η κουλτούρα της εξάρτησης και υποστήριξης του αναπήρου από την οικογένειά του είναι πολιτική απόφαση που συντηρείται σκόπιμα. Γιατί είναι πιο εύκολο να «εκτρέφεις» επιδοματούχους άνεργους αναπήρους που μένουν με τη μαμά και τον μπαμπά, παρά να παραδεχθείς πως ένας εργαζόμενος τετραπληγικός στην Ελλάδα δικαιούται προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες προσωπικής βοήθειας, μιας και είναι κι αυτός φορολογούμενος πολίτης και «συνεισφέρει χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη», όπως λέει και το Σύνταγμα. Ψιλά γράμματα.

Οι ανάπηροι αυτής της χώρας δεν υποστηρίζονται. Χρησιμοποιούνται για να ξεπλένουν τη μισανθρωπική και σαρκοφάγα κοσμοθεώρηση της πολιτικής εξουσίας.

Και μη γελιέστε, ούτε τα τροχαία ούτε η αναπηρία είναι κοινωνικό θέμα. Ήταν και θα είναι αμιγώς πολιτικό.

3 Δεκέμβρη 2021

Άννα Ευαγγελινού, ομάδα Αναπηρίας του SOS Τροχαία Εγκλήματα


Δεν υπάρχουν σχόλια: