Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















9 Δεκ 2022

Απολογισμός Mediterranean Mobility Forum

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού έργου Urban Transports Interreg MED υπό τον τίτλο "Mediterranean Mobility Forum" την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της OTEAcademy στο Μαρούσι.

Η συμμετοχή του κοινού ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ η ποικιλομορφία των συμμετεχόντων, οι οποίοι κατέφθασαν από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου (Ευρωπαϊκές και μη), ενίσχυσε σημαντικά τον διεθνή χαρακτήρα του διημέρου.
Οι θεματικοί πυλώνες στους οποίους βασίστηκε το Συνέδριο, σύμφωνα με την εναρκτήρια ομιλία του συντονιστή του CIVINET, κ. Κοσμά Αναγνωστόπουλου ήταν:

  • Τα 4 έγγραφα πολιτικής (Policy Briefs) για την ήπια κινητικότητα, την ηλεκτροκίνηση, την κινητικότητα σε τουριστικούς προορισμούς και την ανθεκτική κινητικότητα στην κλιματική κρίση. Για το πρώτο από αυτά υπεύθυνο ήταν το δίκτυο CIVINET, όπως επίσης και για τον οδηγό  (practitioner briefing) για την κινητικότητα στα ελληνικά νησιά που σύντομα θα παραδοθεί στο πρόγραμμα σε δύο γλώσσες.
  • Το πρόγραμμα καθοδήγησης (mentoring programme) με την συμμετοχή 8 πόλεων της Μεσογείου, εκ των οποίων οι 3 από την Ελλάδα και την Κύπρο (Λάρισα, Παλλήνη, Λάρνακα) με μέντορα την Επίκουρη Καθηγήτρια του Παν. Πατρών, Ζωή Χριστοφόρου και με άλλες 3 ελληνικές πόλεις που λειτούργησαν ως «πρότυπα» για τις υπόλοιπες (Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα, Ρέθυμνο).
  • Η Ακαδημία του Interreg Euro-MED με 9 e-courses, εκ των οποίων το «Sustainable Tourism and Mobility for the Mediterranean» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Δίκτυο CIVINET σε συνεργασία με την ερευνήτρια του Παν. Αιγαίου, Ιωάννα Παγώνη.
  • Η διακήρυξη του Urban Transports με πάνω από 30 υπογράφουσες πόλεις, οι περισσότερες εξ αυτών από την Ελλάδα.
Δείτε εδώ την πλήρη μαγνητοσκόπηση του Mediterranean Mobility Forum!
Τελετή παρουσίασης της διακήρυξης του Urban Transports

Κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και πολιτικοί εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων πόλεων έσπευσαν να προσυπογράψουν τη διακήρυξη του Urban Transports Community, δηλώνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους στις αρχές και τους στόχους του έργου. Συνολικά, κατεγράφησαν 31 υπογραφές και συμμετοχές πόλεων στο έργο και στο συνέδριο, με τη μεγάλη πλειοψηφία να αποτελείται από ελληνικούς Δήμους.
Περιήγηση με θέα την Ακρόπολη

Έπειτα από το κύριο μέρος των συνεδριών της 1ης ημέρας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική τεχνική ξενάγηση από μία εκ των βασικών συντελεστών του έργου της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, την αρχιτέκτονα Μαρία Καλτσά.
Εργαστήριο για την ηλεκτροκίνηση  

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ήταν εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον workshop σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και πως αυτή μπορεί να ενσωματωθεί στον αστικό ιστό. Εισηγητής του εργαστηρίου ήταν ο ειδικός σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας, Dominique Breuil, από τον γαλλικό οργανισμό CODATU.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους και όλες χάρη στη συμβολή των οποίων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συγκεκριμένη διοργάνωση καθώς και όσες και όσους μας τίμησαν με την συμμετοχής τους.
Ανακαλύψτε το ολοκληρωμένο πακέτο των υλικών του Συνεδρίου με τις παρουσιάσεις των ομιλητών και το εκτενές φωτογραφικό άλμπουμ.

Δείτε το βίντεο του διημέρου:

Website
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: