Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















15 Ιαν 2024

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ενός ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ

 

Στις 10 Ιανουαρίου 2024 προβλήθηκε από το ΡΙΚ, τη Δημόσια Τηλεόραση της Κύπρου  το ντοκιμαντέρ Ένα ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ στη σειρά Καθρέφτης του δημοσιογράφου Παναγιώτη Δημόπουλου. Προβλήθηκε ξανά την Κυριακή 14 Ιανουαρίου το μεσημέρι.

Στα 44 λεπτά που διαρκεί δίνονται ανάγλυφα πολλαπλές διαστάσεις των τροχαίων συμβάντων με συνεντεύξεις ανθρώπων που εμπλέκονται σ αυτά τόσο στην Πρόληψη όσο και στην Διάσωση.

Διασώστες της Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ),

Αξιωματούχοι της Τροχαίας, Στελέχη της Πυροσβεστικής μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, μιλάνε για την επίπτωση που έχει στους ίδιους η συμμετοχή τους στις προσπάθειες διάσωσης για την λεπτή γραμμή που χωρίζει το πριν και το μετά.

Στη συζήτηση συμμετέχει και ο Άθως Ερωτοκρίτου, Κλινικός ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής που αναλύει σημαντικές πτυχές της συμπεριφοράς που οδηγεί στο τροχαίο έγκλημα.

«Η σκληρή αλήθεια των τροχαίων δυστυχημάτων. Η σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από ένα δευτερόλεπτο που χρειάζεται για να κοπούν ζωές ανθρώπων και να βυθιστούν σε πόνο οικογένειες. Οι σκληρές εικόνες που αντικρύζουν οι άνθρωποι που φτάνουν πρώτοι στο σημείο της τραγωδίας και οι σκηνές αρχαίας τραγωδίας που εκτυλίσσονται όταν καταφτάνουν στο σημείο συγγενείς. Όταν το τηλέφωνο του νεκρού μες στα συντρίμμια χτυπά κι είναι η μητέρα του...» Αναφέρουν οι ίδιοι οι δημιουργοί προλογίζοντας το ντοκιμαντέρ.

Για όσους ενδιαφέρονται να σταματήσει το πογκρόμ στους δρόμους μια πολύ χρήσιμη εκπομπή, απ αυτές που δυστυχώς ΔΕΝ βλέπει κανείς στην ελληνική Δημόσια Τηλεόραση η οποία εκτός από το να παράγει εκπομπές προβολής των νέων μοντέλων αυτοκινήτων και να μεταδίδει το ράλι Ακρόπολις δεν βρίσκει χώρο ούτε καν στο Ertflix για να υπάρχουν παλαιότερες δικές της παραγωγές που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια όπως οι Πεταλούδες στην Άσφαλτο (2016 -Μαριλένα Κατσίμη) και οι δυο εκπομπές ROADS– Μια Ζωή, μια στιγμή (1 & 2) (2019 – Πάνος Χαρίτος).

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών) το 2022 οι νεκροί από τροχαίες συγκρούσεις στην Ελλάδα έφτασαν τους 61 ανά εκατομμύριο κατοίκων πολύ πάνω από τον μέσο όρο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 46 ενώ στην Κύπρο ο αριθμός ήταν ακόμα μικρότερος, 41.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο οποίο κανείς από τους συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιεί τον τόσο δημοφιλή στη χώρα μας όρο «ατύχημα». Πρώτο αποφασιστικό βήμα αν θέλουμε να μιλήσουμε για πρόληψη.

VIDEO ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=qhPFVH5-l38


Δεν υπάρχουν σχόλια: