Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















17 Μαΐ 2024

Η Καλαμάτα στις «πιλοτικές πόλεις» – Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για «πράσινα σχολεία» μέσω της Ε.Ε.

 

Είκοσι πέντε πόλεις που έχουν δεσμευτεί να γίνουν κλιματικά ουδέτερες ως μέρος της αποστολής πόλεων της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η Καλαμάτα, πρόκειται να λάβουν περαιτέρω στήριξη από την Ε.Ε. για φιλόδοξα έργα που σχετίζονται με το κλίμα, με στόχο την επιτάχυνση της προόδου προς τον στόχο τους για το 2030.

Μέσω του Horizon Europe, του βασικού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε., οι πόλεις θα επωφεληθούν για να λειτουργήσουν ως κόμβοι καινοτομίας εφαρμόζοντας λύσεις για ταχεία απανθρακοποίηση. Οι επιχορηγήσεις θα υποστηρίξουν τις διερευνητικές δραστηριότητες των Pilot Cities σε 21 έργα (με ορισμένες πόλεις να έχουν υποβάλει κοινές προτάσεις) και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από πηγές εκπομπών όπως οι μεταφορές, την κινητικότητα και τη βιομηχανία και τα μέσα αλλαγής, όπως η διακυβέρνηση, η κοινωνική καινοτομία και τα δεδομένα και η ψηφιοποίηση.

Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση (600.000€) στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, σε συνέχεια πρότασης που είχε υποβληθεί τον Μάρτιο 2024 και αφορούσε πιλοτικές παρεμβάσεις σε συγκρότημα σχολείων στην παραλία της πόλης.

Ο Δήμος με την πρόταση αυτή στοχεύει στην υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:

i) τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Διδύμου (Digital Twin) για έξι πιλοτικά σχολεία στην πόλη της Καλαμάτας και για την συνολική κοινότητα των σχολικών αυτών κτιρίων,

ii) τη δημιουργία μιας διαδικτυακής κεντρικής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και του αντίκτυπου στις εκπομπές,

iii) τη δημιουργία μιας - συνδεδεμένης με την κεντρική πλατφόρμα - διαδικτυακής εφαρμογής για την καταγραφή των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολίτες (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) σχετικά με την κινητικότητα τους (από και προς το σχολείο), και για την ευαισθητοποίηση τους προς πιο «πράσινους» τρόπους μετακίνησης,

iv) μια σειρά από πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και αλλαγής συμπεριφοράς πολιτών (μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών), μέσω «προκλήσεων» και «διαγωνισμών» με σκοπό την ενθάρρυνση τους για αλλαγές στον τρόπο ζωής στο σχολείο, στο δρόμο από το σπίτι στο σχολείο και πίσω,

v) ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης τριών επιπέδων, που αντιπροσωπεύει μια στροφή της πόλης της Καλαμάτας προς τη συμμετοχική και συμπεριληπτική λήψη αποφάσεων που θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, ένα ευρύ δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών και εμπλεκόμενων φορέων,

vi) ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων και μάθησης για τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι επιλεγμένες πόλεις, οι οποίες θα περάσουν από μια επίσημη διαδικασία συμφωνίας επιχορήγησης (GAP) για να ικανοποιήσουν τα πρότυπα δέουσας επιμέλειας και να λάβουν υποστήριξη από ειδικούς για τη βελτίωση της πρότασης, περιλαμβάνουν: Ελσίνκι, Τάμπερε (Φινλανδία). Μόναχο, Ντόρτμουντ, Χαϊδελβέργη, Λειψία, Δρέσδη (Γερμανία), Βρυξέλλες, Αμβέρσα (Βέλγιο), Gabrovo (Βουλγαρία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Sønderborg (Δανία), Angers Loire Métropole, Bordeaux Métropole, Communauté Urbaine de Dunkerque, Πόλη του Παρισιού (Γαλλία), Δουβλίνο, Κορκ (Ιρλανδία), Αθήνα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Ελμπασάν (Αλβανία), Σμύρνη (Τουρκία) και Γκέτεμποργκ (Σουηδία).

Οι Pilot Cities θα λάβουν, επίσης, άμεση υποστήριξη από ειδικούς των πόλεων και θα έχουν ευκαιρίες να μάθουν από άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος που παρέχεται από το NetZeroCities, την κοινοπραξία που έχει συσταθεί για να υποστηρίξει πόλεις στην Αποστολή της Ε.Ε..

Πηγή: https://www.messinialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: