Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















3 Σεπ 2009

Τ.Ε.Ε.ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σκοπός του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας είναι η παρακολούθηση, η συμβολή και οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής υποδομής, του οχήματος και των τεχνικών συνθηκών επιτήρησης της κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους.
Βασικός στόχος του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη εκείνων των θεσμικών, τεχνικών και δομικών αδυναμιών και ελλείψεων των Οργάνων της πολιτείας, σε θέματα που αφορούν την Οδική Ασφάλεια.

Ειδικότεροι βασικοί στόχοι, στο πλαίσιο δράσης του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, είναι:
Α) Η συνέχεια και η διεύρυνση του προγράμματος εκπαίδευσης των Στελεχών της Τροχαίας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας που αφορούν
● το όχημα (φόρτωση, συντήρηση, λειτουργία, τεχνικός έλεγχος, επικίνδυνα φορτία κλπ) &
● την οδική υποδομή (ασφάλεια κυκλοφορίας, διαχείριση τροχαίου ατυχήματος, σωστή και πλήρη καταγραφή των δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων)
Β) Η σύνταξη εκπαιδευτικού προγράμματος τεχνικού και εργατικού προσωπικού σε θέματα προστασίας εργαζομένων και χρηστών οδού κατά τη διάρκεια έργων (κατασκευής, επισκευής, συντήρησης) επί της οδού που θα περιλαμβάνει:
● τη Σύνταξη Τεχνικών Οδηγιών ασφάλισης του χώρου εργασιών επί της οδού (εξοπλισμός, μέσα και τρόπος προστασίας εργαζομένων και οδηγιών ανά τύπο, έκταση και διάρκεια έργου επί της οδού)
● Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για το προσωπικό, με προτεραιότητα στα έργα επί αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας
● τη δημιουργία Ελληνικού Προτύπου Πιστοποίησης Εργατικού Προσωπικού σε θέματα ασφάλειας έργων επί της οδού, αναγνωρισμένων διεθνώς και αποδεκτών από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Γ) Η συνέχεια των εργασιών, δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων στους συναρμόδιους Φορείς, Οργανισμούς και Υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστούν με τεχνικά και επιστημονικά μέσα τα σοβαρά προβλήματα της Χώρας στην Οδική Ασφάλεια

Το Πλαίσιο Δράσης του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:
Α) την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των Φορέων που εμπλέκονται στην Οδική Ασφάλεια ή και τη συνεργασία με αυτούς.
Β) τη σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων και Αξιολόγησης Φορέων Υπηρεσιών - Αλληλογραφία με Φορείς - Παρεμβάσεις με προτεραιότητα στους Φορείς που ανακύπτουν τα προβλήματα Οδικής Ασφάλειας
Γ) την οργάνωση Επιστημονικών Εκδηλώσεων (ημερίδων, διημερίδων κ.λ.π.)
Δ) την εκπαίδευση των Στελεχών της Τροχαίας μέσω οργανωμένων σεμιναρίων
Ε) ομιλίες - παρουσιάσεις σε προσκλήσεις Φορέων με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια
ΣΤ) άμεσες Παρεμβάσεις - επισκέψεις σε ακραία οδικά ατυχήματα με μαζικές απώλειες ζώων ή ειδικού τύπου ατυχήματα
Ζ) τη συμμετοχή σε Διεθνής - Ευρωπαϊκές συναντήσεις και στις δραστηριότητες της I.R.F. (Διεθνής Οδική Ομοσπονδία) για θέματα Οδικής Ασφάλειας
Η) τη σύνταξη Τεχνικών Οδηγιών Οδηγικής Συμπεριφοράς
Θ) τη σύνταξη λοιπών τεχνικών φυλλαδίων άμεσης προτεραιότητας, για διάφορους Φορείς που έχουν ανάγκες
Ι) τη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας σε επιστημονικά αντικείμενα Οδικής Ασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: