Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















31 Ιουλ 2010

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ




Κάρης Κ. ΑΥΓΗ/ONLINE
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/07/2010
Θα το έχετε σημειώσει, τις μεγάλες πληγές μας δεν τις συζητούμε.
Τις αποφεύγουμε, φτιάχνουμε υποκατάστατα θέματα και συγκρούσεις.
Και τα σημαντικά και δύσκολα νομίζουμε πως θα τα κρύψουμε κάτω από το χαλί.
Την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές στατιστικές μάς έδωσαν πάλι την πρωτιά μας. Πρώτη η Ελλάδα σε νεκρούς από οδικά ατυχήματα και το 2009. Με 130 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο μέσος όρος στις “27” της Ευρώπης έχει πέσει στους 69 - που θεωρούνται και πολλοί.
Στατιστικές... Αν κάνουμε τις διαιρέσεις, κάθε μέρα στην Ελλάδα σκοτώνονται -κατά μέσο όρο- τέσσερις συνάνθρωποί μας. Και οι βαριά τραυματίες είναι πολλαπλάσιοι.
Η πολυετής ανικανότητα κράτους και κοινωνίας να παρέμβουν δραστικά στα αίτια των τακτικών θανατηφόρων οδικών ατυχημάτων αποδεικνύει με εξόχως οδυνηρό τρόπο τις βαθύτερες αδυναμίες.
Στα λόγια όλοι είναι πρώτοι. Στα έργα λίγοι. Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με αδυναμία να εφαρμόσουν ρεαλιστικά και αποτελεσματικά μέτρα, οι αρμόδιοι σου δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν συναίσθηση για το ανθρώπινο δράμα που “μετράνε” οι στατιστικές. Για το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Οι οργανωμένες κοινωνικές, επαγγελματικές οργανώσεις -με ελάχιστες και γι' αυτό αξιέπαινες εξαιρέσεις πρωτοβουλιών- ασχολούνται με το εισόδημα και τις φοροαπαλλαγές και ποτέ με το πού δαπανώνται τα κρατικά χρήματα, το πόσο μας κοστίζει πραγματικά ο φόρος αίματος στην άσφαλτο.
Οι πολλοί πολίτες οδηγοί, πεζοί και μοτοσυκλετιστές μπορεί να προσέχουν στον δρόμο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Οι κίνδυνοι δεν είναι πάντα ατομικά προβλέψιμοι - πόσοι δεν έχουν χαθεί στους δρόμους χωρίς να φταίνε οι ίδιοι;
Περιμένουμε από τα υπουργεία προτάσεις, μέτρα, λύσεις; Μα το αρμόδιο υπουργείο ήδη... έδρασε. Αποσιώπησε για άλλη μια φορά την ευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας σε θανάτους και εξήγγειλε τη λύση: δημιουργείται νέα αρμόδια διεύθυνση οδικής ασφάλειας στο υπουργείο! O κ. Ρέππας τα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο και συμφώνησαν αμέσως όλοι. Ούτε συζήτηση για τη βαρύτητα του θέματος, ούτε ανησυχία για τη δραματική αποτυχία.
Το πολιτικό σύστημα που έχει κτιστεί δεν μπορεί να κάνει τις αναγκαίες ιεραρχήσεις. Όπως επί σειρά ετών διογκωνόταν το έλλειμμα και το χρέος και δεν έκαναν τίποτα, έτσι δεν κάνουν τίποτα για τους νεκρούς της ασφάλτου, έτσι δεν μπορούν να σταματήσουν τις πυρκαγιές και τις χωματερές που καταστρέφουν το φυσικό μας περιβάλλον.
Η ελληνική πολιτεία, η κοινωνία μας έχει ανάγκη από νέες διαδικασίες προγραμματισμού και εφαρμογής των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: