Σε μεγάλο ποσοστό η χρήση φαρμάκων προκαλεί παρενέργειες τις οποίες συνήθως παραβλέπουμε, ενώ έχουν άμεση επίδραση κατά την διάρκεια της οδήγησης και στις ικανότητες αντίδρασης. Ως επί το πλείστον οι παρενέργειες αυτές αλλάζουν την κατάσταση του οδηγού προκαλώντας υπνηλία, μείωση της αντίληψης, ιλίγγους κλπ.
Θα αναφερθούμε στις δημοφιλέστερες κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν άμεσα την οδηγική ικανότητα.
ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ- ΥΠΝΩΤΙΚΑ Τα χάπια αυτής της κατηγορίας έχουν επίδραση και η επίδρασή τους διαρκεί πάνω από οχτώ ώρες. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των ικανοτήτων αντίδρασης, προσήλωσης και παρατηρητικότητας ενώ κάποιες φορές δημιουργούν ευφορία κάνοντας τον οδηγό να υπερεκτιμήσει τις οδηγικές του ικανότητες. Επίσης ορισμένα βαρβιτουρικά ρίχνουν την πίεση με αποτέλεσμα να προκαλούν ιλίγγους και ζαλάδες.
Αποσυμφορητικά: Χάπια ή σπρέι, όταν χρησιμοποιούνται για μακρόν προκαλούν μείωση των αντανακλαστικών και υπνηλία.
Αγχολυτικά: Το αντίδοτο του στρες είναι τα αγχολυτικά χάπια που είναι ευρέως διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια. Η χρήση τους επιφέρει μείωση προσοχής, της δυνατότητας συγκέντρωσης και της ταχύτητας αντίδρασης του οδηγού. Βέβαια σε άτομα με κυκλοφορικό πρόβλημα μειώνει τις σωματικές επιδράσεις του στρες καθιστώντας τους πιο προσεκτικούς οδηγούς.
Ψυχοφάρμακα: Η περίπτωση των ψυχοφαρμάκων είναι περίπλοκη, καθώς όσοι τα χρησιμοποιούν καλό θα είναι να μην οδηγούν. Ιδιαίτερα ο συνδυασμός τους με αλκοόλ αυξάνει τους ιλίγγους, τη ζάλη, την υπνηλία και τις ταχυκαρδίες. Παράλληλα επιβαρύνουν το κυκλοφορικό και μειώνουν την όραση.
Αντιβηχικά: Τα διάφορα σιρόπια καθώς και τα αντιπυρετικά παρασκευάσματα περιέχουν κωδεϊνη , ουσία που προκαλεί κόπωση και αίσθημα εξάντλησης. Προς αποφυγή αυτών των συνεπειών πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι συμβουλές των φαρμακοποιών και των ιατρών.
Αναλγητικά: Η χρήση των αναλγητικών συνιστάται στους πονοκεφάλους και στην ανακούφιση από μικροπόνους. Τα πιο βαριά αναλγητικά μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες και απώλεια επαφής με την πραγματικότητα
Αντιαλλεργικά: Χρησιμοποιούνται από μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από διάφορες μορφές αλλεργίας. Οι παρενέργειες που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν με αίσθημα κόπωσης και ψυχικής κατάπτωσης ειδικά στην αρχή της θεραπείας. Παράλληλα επειδή επιφέρουν υπνηλία και μείωση των αντανακλαστικών, υπάρχει κίνδυνος μειωμένης ικανότητας αντίδρασης στους οδηγούς.
Αυξημένη προσοχή ή και αποφυγή της οδήγησης για όσους παίρνουν φάρμακα τα οποία επηρεάζουν την ικανότητά τους.
Σημαντικό ποσοστό των δυστυχημάτων οφείλεται στους οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια των φαρμάκων.
Οι κυριότερες κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν αποδεδειγμένα την ικανότητα της οδήγησης, είναι: αντισταμινικά, αντιεμετικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντιψυχωτικά, αντιεπιληπτικά, αναισθητικά.
Επειδή κάθε φάρμακο και η φαρμακευτική αγωγή εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες που μειώνουν και επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, για κάθε φάρμακο πρέπει να συμβουλευόμαστε αποκλειστικά και μόνο τον γιατρό μας και τον φαρμακοποιό μας προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στη διάρκεια της οδήγησης τόσο εμείς όσο και οι συνεπιβάτες μας.
Ας μη ξεχνάμε ότι η Οδική Ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου