Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















22 Ιουλ 2010

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ




Σε μεγάλο ποσοστό η χρήση φαρμάκων προκαλεί παρενέργειες τις οποίες συνήθως παραβλέπουμε, ενώ έχουν άμεση επίδραση κατά την διάρκεια της οδήγησης και στις ικανότητες αντίδρασης. Ως επί το πλείστον οι παρενέργειες αυτές αλλάζουν την κατάσταση του οδηγού προκαλώντας υπνηλία, μείωση της αντίληψης, ιλίγγους κλπ.

Θα αναφερθούμε στις δημοφιλέστερες κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν άμεσα την οδηγική ικανότητα.
ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ- ΥΠΝΩΤΙΚΑ Τα χάπια αυτής της κατηγορίας έχουν επίδραση και η επίδρασή τους διαρκεί πάνω από οχτώ ώρες. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των ικανοτήτων αντίδρασης, προσήλωσης και παρατηρητικότητας ενώ κάποιες φορές δημιουργούν ευφορία κάνοντας τον οδηγό να υπερεκτιμήσει τις οδηγικές του ικανότητες. Επίσης ορισμένα βαρβιτουρικά ρίχνουν την πίεση με αποτέλεσμα να προκαλούν ιλίγγους και ζαλάδες.
Αποσυμφορητικά: Χάπια ή σπρέι, όταν χρησιμοποιούνται για μακρόν προκαλούν μείωση των αντανακλαστικών και υπνηλία.
Αγχολυτικά: Το αντίδοτο του στρες είναι τα αγχολυτικά χάπια που είναι ευρέως διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια. Η χρήση τους επιφέρει μείωση προσοχής, της δυνατότητας συγκέντρωσης και της ταχύτητας αντίδρασης του οδηγού. Βέβαια σε άτομα με κυκλοφορικό πρόβλημα μειώνει τις σωματικές επιδράσεις του στρες καθιστώντας τους πιο προσεκτικούς οδηγούς.
Ψυχοφάρμακα: Η περίπτωση των ψυχοφαρμάκων είναι περίπλοκη, καθώς όσοι τα χρησιμοποιούν καλό θα είναι να μην οδηγούν. Ιδιαίτερα ο συνδυασμός τους με αλκοόλ αυξάνει τους ιλίγγους, τη ζάλη, την υπνηλία και τις ταχυκαρδίες. Παράλληλα επιβαρύνουν το κυκλοφορικό και μειώνουν την όραση.
Αντιβηχικά: Τα διάφορα σιρόπια καθώς και τα αντιπυρετικά παρασκευάσματα περιέχουν κωδεϊνη , ουσία που προκαλεί κόπωση και αίσθημα εξάντλησης. Προς αποφυγή αυτών των συνεπειών πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι συμβουλές των φαρμακοποιών και των ιατρών.
Αναλγητικά: Η χρήση των αναλγητικών συνιστάται στους πονοκεφάλους και στην ανακούφιση από μικροπόνους. Τα πιο βαριά αναλγητικά μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες και απώλεια επαφής με την πραγματικότητα
Αντιαλλεργικά: Χρησιμοποιούνται από μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από διάφορες μορφές αλλεργίας. Οι παρενέργειες που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν με αίσθημα κόπωσης και ψυχικής κατάπτωσης ειδικά στην αρχή της θεραπείας. Παράλληλα επειδή επιφέρουν υπνηλία και μείωση των αντανακλαστικών, υπάρχει κίνδυνος μειωμένης ικανότητας αντίδρασης στους οδηγούς.
Αυξημένη προσοχή ή και αποφυγή της οδήγησης για όσους παίρνουν φάρμακα τα οποία επηρεάζουν την ικανότητά τους.
Σημαντικό ποσοστό των δυστυχημάτων οφείλεται στους οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια των φαρμάκων.
Οι κυριότερες κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν αποδεδειγμένα την ικανότητα της οδήγησης, είναι: αντισταμινικά, αντιεμετικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντιψυχωτικά, αντιεπιληπτικά, αναισθητικά.
Επειδή κάθε φάρμακο και η φαρμακευτική αγωγή εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες που μειώνουν και επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, για κάθε φάρμακο πρέπει να συμβουλευόμαστε αποκλειστικά και μόνο τον γιατρό μας και τον φαρμακοποιό μας προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στη διάρκεια της οδήγησης τόσο εμείς όσο και οι συνεπιβάτες μας.
Ας μη ξεχνάμε ότι η Οδική Ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: