Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















25 Οκτ 2012

Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR στις  23 Σεπτεμβρίου  2012  στο Λουξεμβούργο.
Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία,  Γαλλία, Αγγλία, Κροατία, Ρουμανία, Ισπανία,  Πολωνία, Σλοβενία, Ολλανδία, Τουρκία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Λίβανο και Συρία.
Την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ , http://www.efthita.gr/ και την You Are What U Do –Κώστας Κουβίδης http://kostaskouvidis.com/  , εκπροσώπησε το μέλος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Καρύδη Ιωάννα.

Η έναρξη των εργασιών έγινε στο κτήριο Jean Monnet II του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου,  με αναρτημένες τις σημαίες στην αίθουσα διεξαγωγής των εργασιών όλων των χωρών που συμμετείχαν στις εργασίες της Γ.Σ.

Κατά την έναρξη ο πρόεδρος της FEVR Jeannot Merch  καλώς όρισε τους αντιπροσώπους.
Στη συνέχεια ο mr Koen Van Wonterghem (PEVR- Βέλγιο )ανέλυσε το θέμα της Οδικής Ασφάλειας στην Ε.Ε. Συζητήθηκαν στη συνέχεια νομικά θέματα από δικηγόρους στο θέμα της δικαιοσύνης –Θύματα τροχαίων Δυστυχημάτων.
Η Αντιπρόεδρος  και Επίτροπος   της Δικαιοσύνης της Ε.E Viviane Reding   χαιρετίζοντας τις εργασίες της Γ.Σ της FEVR, αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ε.Ε στο να προωθήσει ίδιους νομοθετικούς κανονισμούς σε όλες τις χώρες της Ε.Ε γιατί κάθε μια έχει την κουλτούρα της και το δικές της νομοθετικές διατάξεις που περιπλέκουν το θέμα δικαιοσύνη  και θύματα τροχαίων δυστυχημάτων.
Τόνισε: «όπως τα θύματα από ένα έγκλημα έτσι και τα θύματα από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει ένα δικό τους οικογενειακό μέλος έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από το νόμο. Πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν θύματα εγκληματικών πράξεων στις κοινωνίες μας. Φυσικά με τη συνεχή απόκλιση των θυμάτων από τις νομοθετικές διατάξεις μπορεί να θεωρηθεί (λανθασμένη ιδέα) ότι η κοινωνία το έχει αποδεχτεί ως κατεστημένο και ότι δεν κάνει κάτι για να το αλλάξει. Φυσικά αυτό δεν ισχύει γιατί καθημερινώς γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία χρόνια ανέφερε η Επίτροπος έχουν ξεκινήσει εντατικές ενέργειες για την καθιέρωση νόμων που ισχύουν σε όλη την Ε.Ε σχετικά με το αν συμβεί ένα τροχαίο δυστύχημα σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε ένα ευρωπαίο πολίτη εκτός έδρας του »
Τελειώνοντας ανέφερε ότι στόχος της Ε.Ε είναι να μην αποκλειστούν τα θύματα οδικής κυκλοφορίας από τα προσχεδιασμένα μέτρα για τα θύματα εγκλημάτων και να συμπεριλάβει τα θύματα με βάση τους κανονισμούς of the Charter of Fundamental Rights καταλήγοντας λέγοντας ότι η Ε.Ε μεταχειρίζεται το θέμα των θυμάτων της οδικής κυκλοφορίας με την ίδια σοβαρότητα όλων των άλλων θεμάτων.
Ο mr Koen Van Wonterghem (PEVR- Βέλγιο )ανέλυσε το θέμα της Οδικής Ασφάλειας στην Ε.Ε. Συζητήθηκαν στη συνέχεια νομικά θέματα από δικηγόρους στο θέμα της δικαιοσύνης –Θύματα τροχαίων Δυστυχημάτων.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της FEVR Jeannot Merch, ανέφερε ότι από το 2010 ισχύει ο ειδικός νόμος 5156 στο Λουξεμβούργο  για τα θύματα οδικής κυκλοφορίας δίνοντας την δυνατότητα στα θύματα να:
·         Να ενημερωθούν που μπορούν να βρουν νομική, ψυχολογικό και πρακτική βοήθεια
·         Κάθε θύμα μπορεί να έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση στη γλώσσα του
·         Η οποιαδήποτε ενημέρωση- διαδικασία  θα πρέπει  να έχει ένα  χρονοδιάγραμμα
·         Όταν μια υπόθεση έχει κλείσει, θύμα τροχαίου δυστυχήματος   έχει δικαίωμα να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία  και να ενημερωθεί σχετικά.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετείχαν παρουσίασαν τις δράσεις τους για το 2012.
Συζητήθηκαν:
1)θέματα πως αντιμετωπίζονται  νομικά τα θύματα  τροχαίων δυστυχημάτων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ποια η υποστήριξή τους από το κράτος και να δοθεί έμφαση και να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση του κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε η ανθρώπινη διάσταση του  θέματος της  Οδικής Ασφάλειας. Το θύμα ενός τροχαίου δυστυχήματος  να είναι το κέντρο όλων των σχεδιασμών για την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.
2) Πρόταση να θεσπιστεί το όριο ταχύτητας 30χλμ/ωρα σε κατοικημένες περιοχές « Ζώνες ήπιας κυκλοφορίας»,  με δεδομένο  την αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων μέσα στην πόλη.
3)Κωδικός «ρίσκου» Στόχος η ενημέρωση του οδηγού για την ασφάλειά του και  πως θα δράσει σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος   Με ένα αυτοκόλλητο γράφοντας το κωδικό και κάνοντας ένα scan στο κινητό να εμφανίζονται αμέσως οι οδηγίες.
4) Συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα χωρών της Ε.Ε  προκειμένου να διεξαχτεί έρευνα, ανάλυση στοιχείων για την εγκληματικότητα στην οδική ασφάλεια και πως αντιμετωπίζεται νομικά.
5) Συνεργασία με την Global Alliance of NGOs for Road Safety
6) Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Δυστυχημάτων: Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη
7) Θέματα σχετικά με την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων



   

Δεν υπάρχουν σχόλια: