Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















11 Φεβ 2024

Βαθιές «ουλές» στην καθημερινότητα

 Το προηγούμενο Σαββατόβραδο γίναμε με φίλους μάρτυρες ενός ατυχήματος με μηχανή. Σπεύσαμε να βοηθήσουμε κι εμείς τον νέο άνδρα που αιμορραγούσε ξαπλωμένος στην άσφαλτο της Βασιλέως Κωνσταντίνου. Αγωνιώντας παρατηρούσαμε και 5-6 επίσης νέους ανθρώπους που έτρεξαν να προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Το έκαναν σε μια αποτελεσματική «χορογραφία» που μοίρασε κατευθείαν ρόλους: υπήρξε εκείνος που έφερε βαμβάκι και κάλεσε το ΕΚΑΒ, εκείνη που τύλιξε τον τραυματία με το κασκόλ της, ο άλλος που σκέφτηκε να τοποθετήσει ένα «ΣΤΟΠ» έτσι που ήμασταν όλοι καταμεσής της λεωφόρου, ο γείτονας που έφερε μια κουβέρτα, εκείνη που ασχολήθηκε με τη σοκαρισμένη συνεπιβάτιδα του τραυματισμένου να μη μας λιποθυμήσει στα χέρια. Αυτά έγιναν με ταχύτητα και φόβο γιατί η ώρα περνούσε, η παγωνιά δάγκωνε, ο χτυπημένος έχανε αίμα κι άσπριζε.

Ακολούθησαν ακόμα δύο τηλεφωνήματα στο ΕΚΑΒ – το δεύτερο με πλήρεις οδηγίες σαν να βρισκόμασταν χαμένοι στις παρυφές της πόλης και όχι σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της. Το ΕΚΑΒ όμως δεν ήρθε ποτέ. Ηρθε βέβαια ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο με έμπειρους διασώστες που απέφυγαν να διευκρινίσουν αν περνούσαν συμπτωματικά ή αν είχαν κληθεί από το Κέντρο ως αντικαταστάτες. Είχε περάσει ένα πολύτιμο 40λεπτο εν τω μεταξύ. Ο τραυματίας έφυγε με τις ευχές μας κι από τους υπόλοιπους ο νεότερος παρατήρησε στωικά πως έχουν μείνει ανεπαρκή οχήματα και προσωπικό στο ΕΚΑΒ… Κοινοποιώντας την ιστορία στα σόσιαλ μίντια μαζί με τη θλίψη μου για το περιστατικό αλλά και για το ότι ένας τόσο νέος ακουγόταν προσαρμοσμένος με μια πραγματικότητα κόντρα στο αυτονόητο (δεν υπάρχει δικαιολογία για την κρατική οικονομική «αιμορραγία» που προκαλούν κυβερνητικές πολιτικές, ενώ αφήνονται στη μοίρα τους πρωταρχικά ζητήματα επιβίωσης), εμφανίστηκαν αρκετοί αφηγητές ανάλογων ιστοριών.

Τελικά εκτονωθήκαμε στα σόσιαλ και μείναμε εμείς άβουλοι και οι κυβερνώντες μοιραίοι. Αργότερα διάβασα όσα είπε στον Απόστολο Λυκεσά ο εικαστικός Γιώργος Κόφτης, δημιουργός του «μνημείου» με τα 57+1 καρφιά στα Τέμπη. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας έκανε τόσο δειλούς και ευθυνόφοβους, αλλά αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αλλάξουμε όλοι και όλες άμεσα – αν θέλουμε κάποια στιγμή να αποτινάξουμε αυτά τα κατεστημένα από επάνω μας και να νιώσουμε έστω και λίγο ασφαλείς στη χώρα μας». Αναφερόταν σ’ ένα συλλογικό τραύμα που «κακοφορμίζει όσο μένει αδικαίωτο». Αλλά η θέση του μου έκανε και για τα «τραύματα» της καθημερινότητας.

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών 3-4 Φεβρουαρίου 2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: