Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















27 Ιαν 2012

Κακές συνήθειες μετά από ατυχήματα

Κακές συνήθειες μετά από ατυχήματα

Όποια μέτρα και αν πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, το σίγουρο είναι πως ατυχήματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν - έστω και λιγότερα - όσο εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Όταν, λοιπόν, έχεις να κάνεις με κάτι που μοιραία μπορεί να αγγίξει και εσένα είτε σαν θεατή, είτε σαν εμπλεκόμενο θα πρέπει να ξέρεις πως να αντιδράσεις και κυρίως τι θα πρέπει να αποφύγεις.

Αν εμπλέκεσαι σαν οδηγός σε τροχαίο:


1) Μην εγκαταλείπεις ποτέ το σημείο. Πέραν του ότι είναι ποινικό αδίκημα, είναι απάνθρωπο. Εν ολίγοις, είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις μετά από ατύχημα.

2) Αν το τρακαρισμένο αυτοκίνητό σου βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο (έπειτα από στροφή στην εθνική οδό) και είναι δυνατόν να μετακινηθεί, μην το παρατάς στη μέση του δρόμου. Προσπάθησε να το μετακινήσεις στην άκρη του δρόμου και κυρίως, μην βγαίνεις από αυτό αν δεν βεβαιωθείς πως τα αυτοκίνητα που ακολουθούν έχουν σταματήσει σε ικανοποιητική απόσταση από σένα με αναμμένα αλάρμ. Γιατί; Δες το παρακάτω σοκαριστικό βίντεο:


3) Αν το τρακαρισμένο αυτοκίνητό σου δεν μπορεί να μετακινηθεί, μην βγαίνεις από αυτό αν δεν βεβαιωθείς πως τα αυτοκίνητα που ακολουθούν έχουν σταματήσει σε ικανοποιητική απόσταση από σένα με αναμμένα αλάρμ.

4) Μην στέκεσαι στη μέση του δρόμου σαν πεζός ακόμη κι αν έχεις την πρόθεση να βοηθήσεις τους τραυματισμένους του άλλου οχήματος. Κινδυνεύεις εσύ περισσότερο από αυτούς!

5) Αν έχεις τρακάρει μέσα στην πόλη, και το αυτοκίνητό σου δύναται να μετακινηθεί, δεν είναι ανάγκη να δημιουργείς κυκλοφοριακό κομφούζιο. Άσε το αυτοκίνητό σου στην άκρη και κάλεσε αστυνομία ή την ασφαλιστική σου και ασθενοφόρο σε περίπτωση τραυματιών.


Αν εμπλέκεσαι σαν θεατής σε τροχαίο:

1) Μην "πλακώνεσαι στα φρένα" για να δεις από κοντά το "τρομερό θέαμα" (εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη για να αποφύγεις νέο ατύχημα). Υπάρχουν κι άλλοι οδηγοί που σε ακολουθούν και πιθανόν να μην έχουν οπτική επαφή με το ατύχημα. Θες να αποκτήσουν κανονική επαφή με τον προφυλακτήρα σου;

2) Αν θες να βοηθήσεις, μην παρατάς το αμάξι σου κλείνοντας τις λωρίδες κυκλοφορίας.

3) Αν έχει ήδη έρθει αστυνομία, πυροσβεστική και ασθενοφόρο, ακολούθησε τις συμβουλές του τροχονόμου και μην σταματάς για κανένα λόγο. Τι παραπάνω νομίζεις πως μπορείς να προσφέρεις;

4) Μην σταματάς για να πιάσεις κουβέντα σαν πεζός, για τις συνθήκες του ατυχήματος και για άλλα με τους εμπλεκόμενους στο τροχαίο. Ρώτα τους μόνο αν χρειάζονται κάποια βοήθεια μέχρι να έρθει η τροχαία ή κάλεσε εσύ αστυνομία και ασθενοφόρο σε περίπτωση που βλέπεις τραυματίες στα οχήματα.

5) Τέλος, μην στέκεσαι για πολλή ώρα σαν πεζός στο σημείο του ατυχήματος. Είναι επικίνδυνο. Δεν μας πιστεύεις; Δες το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: