Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό για το 2010 συμμετέχουν 1500 πόλεις και 4 πόλεις του Καναδά.
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.
Με σύνθημα "Μετακινούμαστε έξυπνα ζούμε καλύτερα", φορείς και οργανώσεις επιχειρούν μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό.
Σήμερα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, στέλνει ένα μήνυμα κινητοποίησης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου, για τη χρήση του αυτοκινήτου που κάνουμε και την επίπτωση που έχει αυτή στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον γενικότερα. Αν ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς, θα διαπιστώσουμε ότι η καθιέρωση της είναι, όχι απλά απαραίτητη, αλλά επιβεβλημένη.
Στη χώρα μας έχουμε σε λιγότερους από 11 εκατομμύρια κατοίκους 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Σχεδόν ένα όχημα για κάθε δύο Έλληνες! 1.500.000 νέα αυτοκίνητα από το 2000… Μια ουρά αυτοκινήτων από την Αθήνα ως το Τόκιο με εισιτήριο επιστροφής, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Greenpeace.
Την ώρα που η Ελλάδα αλλά και η Ρόδος ( εκτός από τις πέντε πόλεις που συμμετέχουν επίσημα Αθήνα, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Λαμία, Γιανιτσά, Βέροια ) απουσιάζουν από τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κινητικότητας (http://www.mobilityweek.eu/) καλούμαστε συμβολικά να αφήσουμε τα πολυαγαπημένα μας αυτοκίνητα και να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους των πόλεων της πόλης μας.
Άραγε μπορούμε; Έχουμε την παιδεία και κυρίως τις υποδομές?
Οι εικόνες της καθημερινότητας και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη μας, στους δρόμους που καθημερινά βιώνουμε, είναι θέματα που μας καλούν σε δράση. Χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός από όλες τις πλευρές, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με έρευνες, το 60% του πληθυσμού της Ε.Ε. ζει σε αστικές περιοχές. Ακόμα, 1 στα 3 ατυχήματα γίνονται σε αστικές περιοχές όπου τα πιο ευάλωτα θύματα είναι πεζοί και ποδηλάτες. Οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς είναι αρκετά χαμηλές. Κρίνεται απολύτως αναγκαία η βελτίωση των αστικών μετακινήσεων, η αναβάθμιση των οδικών δικτύων καθώς και των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και η βελτίωση των παρερχομένων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση η αύξηση της χρηματοδότησης των παραπάνω από την ελληνική πολιτεία.
Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, παραθέτει εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας:
• Ο πιο κλασσικός αλλά διαχρονικός τρόπος είναι το ποδήλατο. Τηρώντας τους κανόνες για την ασφάλεια μας (όπως κράνος και φώτα) είναι εύχρηστο αλλά και ελκυστικό διότι μας βοηθάει στην εσωτερική και εξωτερική ομορφιά μας.
• Για αρκετά κοντινές αποστάσεις μια εύκολη λύση είναι το περπάτημα. Περπατώντας βοηθάς το περιβάλλον, τον οργανισμό σου αλλά μαθαίνεις και τη γειτονία σου.
• Η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η κατασκευή ποδηλατοδρόμων για την ενθάρρυνση των ποδηλατιστών και της παρότρυνσης του ποδηλάτου.
• Για τους λάτρεις των αυτοκινήτων υπάρχουν προτάσεις που συνδυάζουν την οδήγηση με οικολογικό πνεύμα που κατά καιρούς έχουμε δημοσιεύσει.
• Να υπάρξουν τακτικότερα, ασφαλέστερα, άνετα και οικολογικά, ως προς τα καύσιμα, λεωφορεία.
• Δημιουργία πεζοδρόμων και ελεύθερου δημοσίου χώρου για τους πολίτες, πεζοδρόμια χωρίς τη κατάληψη τους από παράνομες χρήσεις καταπατώντας τα δικαιώματα των πεζών
• Κατασκευή παρκινγκ στην περιφέρεια και όχι μέσα στο κέντρο της πόλης.
• Παροχή κινήτρων μέσω γενναίας μείωσης της φορολογίας για τα αποδοτικά ενεργειακά αυτοκίνητα.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, υπογραμμίζει: «Τα προβλήματα των αστικών μετακινήσεων, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερο όλους μας. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση όλων των πολιτών και των φορέων, ώστε να προτιμηθούν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης. Τέτοιοι είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, το περπάτημα, η συλλογική χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου (car sharing ) κ.α. Καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις παρεμβάσεις μπορεί να διαδραματίσει η πρωτοβουλία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών για την παροχή προνομίων και διευκολύνσεων στους εργαζόμενους οι οποίοι προτίθενται να εφαρμόσουν τη «βιώσιμη κινητικότητα». Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μεγάλες επιχειρήσεις και πολλές δημόσιες υπηρεσίες παρέχουν ειδικά προνόμια και επιβραβεύουν τους υπαλλήλους τους, που επιλέγουν τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
Καθημερινά η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έρχεται σε επαφή με τους πολίτες, ακούει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και προσπαθεί μέσα από διάφορες δράσεις μαζί τους να διαμορφώσει μια πραγματικότητα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους, στα θέλω και τα πιστεύω τους.
Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε οδηγικές συμπεριφορές…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου