Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















17 Ιουλ 2020

Πολιτική βούληση για την οδική ασφάλεια: Οι προτάσεις της ΕΥΘΥΤΑ



Δελτίο τύπου
16 Ιουλίου 2020 


Η απώλεια ζωών και οι τραυματισμοί σε τροχαία συμβάντα αποτελούν διαχρονικό και φλέγον πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, συγκρίσιμο με την πανδημία του Covid-19. Για να αντιμετωπιστεί όμως αυτή η μόνιμη «ασθένεια» των ελληνικών δρόμων, που κάθε χρόνο αφαιρεί περισσότερες από 700 ζωές συνανθρώπων μας, απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις από την πολιτεία.

Θεωρώντας ότι για τον ουσιαστικό περιορισμό των ανθρωπίνων απωλειών στην άσφαλτο χρειάζεται πολιτική βούληση για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ανάπτυξη ισχυρής κουλτούρας οδικής ασφάλειας στη χώρα μας η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, προχώρησε πρόσφατα στην αποστολή επιστολής προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη (με Κοινοποίηση σε Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς των αντίστοιχων Υπουργείων).
Στην επιστολή αυτή προτείνονται τα παρακάτω μέτρα:

1.   Άμεση θέσπιση και εφαρμογή  του Στρατηγικού Σχεδίου βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Γ. Κανελλαϊδη (Επίτιμο Μέλος μας)
2.   Εντατικοποίηση των ελέγχων (κράνος, ζώνης, κινητό κλπ.) όπως με την τήρηση των μέτρων για τον Covid-19. Άλλωστε έχει καταγραφεί ότι η ελλιπής επιτήρηση αυξάνει την παραβατικότητα των χρηστών και τους θανάτους-τραυματισμούς σε τροχαία συμβάντα. Τα πρόστιμα θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να είναι αποτελεσματικά.
3.    Νέα όρια ταχύτητας στους δρόμους και επέκταση της επιτήρησης του οδικού δικτύου μέσω ραντάρ και καμερών άμεσα. (30 km / h σε αστικές περιοχές (50 km / h σε μεγάλους αστικούς άξονες, 110 km / h σε αυτοκινητόδρομους). Η ένταξη της παραβίασης των ορίων ταχύτητας στις ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις.
4.     Με δεδομένες τις ιδιαίτερες ψυχολογικές συνθήκες μέσα στις οποίες έζησαν και ζουν οι οδηγοί που επανακάμπτουν στου δρόμους πρέπει να θεσπιστούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που είναι τώρα πιθανόν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις όπως η χρήση αλκοόλ από τους οδηγούς, που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να απαγορευθεί πλήρως.
5.    Υλοποίηση μαζικών εκστρατειών (εντός αυτών για το Covid-19) ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ταχύτητα και τους άλλους σημαντικούς παράγοντες τροχαίων δυστυχημάτων.
6.   Άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ. για την εγκατάλειψη θύματος: μετατροπή της εγκατάλειψης τραυματία στην άσφαλτο από πλημμέλημα σε κακούργημα.
7.  Εφαρμογή Εθνικού Μητρώου Τραύματος. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε και επιτρέπει τον έλεγχο, την καλύτερη πρόληψη και τη στενή βελτίωση της φροντίδας των τραυματιών μέσα από λεπτομερή καταγραφή, ανάλυση και επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τους τραυματίες που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στις αντίστοιχες κλινικές των Νοσοκομείων
8.   Να επιταχυνθούν οι μελέτες για προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
9. Δημιουργία ποδηλατοδρόμων (Ρόδος με ιστορία στο ποδήλατο έχει μόνο 1χλμ. ποδηλατοδρόμο, άγνωστο  που). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει την ποδηλασία και το περπάτημα ως ιδανικούς τρόπους διατήρησης της υγείας και της  καλής φυσικής κατάστασης. Μια σειρά από χώρες με αφορμή το Covid-19 αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δέσμη  μέτρων που θα ενισχύσουν αποφασιστικά άμεσα αλλά και στη συνέχεια την ασφαλή ποδηλασία και το περπάτημα.
10.   Επιτάχυνση της μελέτης σύνδεσης της  πόλης Ρόδου με το αεροδρόμιο
11.   Άμεση Λειτουργία του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου πρόβλημα Δημόσιας Υγείας-κόστος αποκατάστασης κλπ.
12.   Πρόσληψη Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Τα δεδομένα πανδημίας του Covid-19 αποδείχθηκαν εξαιρετικά κρίσιμα στην πρόωρη πρόγνωση και τον μετριασμό κατά τις διάφορες φάσεις της κρίσης καθώς και η ανάλυση δεδομένων παραμένει κρίσιμος πυλώνας για τον περιορισμό της κρίσης Covid-19. Αντιθέτως, η πανδημία οδικών δυστυχημάτων δεν έχει θεμελιώδη δεδομένα και αντίστοιχες αναλύσεις για να υποστηρίξει τις απαραίτητες αποφάσεις για την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Η πανδημία Covid-19 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για πιο σοβαρή εργασία για την πανδημία των τροχαίων.

Όλοι εμείς από την ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο  Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, σας παρακαλούμε να διαθέσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για λήψη σοβαρών αποφάσεων για ασφαλέστερους δρόμους για όλους παντού στη χώρα μας. Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε τη Ρόδο, θα είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την πολιτική βούληση για μείωση των νεκρών και των τραυματισμών στους δρόμους μας  και ευελπιστούμε με όλη μας τη ψυχή ότι αυτή την φορά θα μας ακούσετε, θα είστε κοντά μας  και  όλοι μαζί θα πετύχουμε το στόχο μας, το όραμα «Μηδέν Θανατηφόρα στους δρόμους». Τα τροχαία δυστυχήματα είναι παγκόσμια πανδημία.

Δείξτε την πολιτική βούληση  που αξίζει για ένα τόσο μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και θέμα Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.

ΕΥΘΥΤΑ: Εταιρία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: