Η εβδομάδα 17 έως 23 Μαΐου 2021 θα αποτελέσει την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (UNGRSW). Το θέμα της θα είναι το όριο ταχύτητος 30km/h στους αστικούς δρόμους, εκεί όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν, με σύνθημα: Δρόμοι για Ζωής #Streets for Life και # Love30 (ή # Love20, εκεί όπου η ταχύτητα υπολογίζεται σε μίλια). Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το όριο των 30 km/h στους δρόμους σώζει ζωές, ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, πεζών, ποδηλατών, παιδιών και νέων, και επιπλέον παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη.
Παρά την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί παγκόσμια λόγω της πανδημίας, οι οργανώσεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θυμάτων, την οδική ασφάλεια, την βιώσιμη κινητικότητα, την επανάκτηση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου θα δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα για να διεκδικήσουν δεσμεύσεις για τα 30 km/h.
Η συζήτηση για τις ζώνες ήπιας κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από τις αρχές του αιώνα και ήδη από το 2010 και μετά πολλές Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πόλεις έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη όλο και μεγαλύτερων ζωνών ήπιας κυκλοφορίας με αρκετές μάλιστα να κατεβάζουν ακόμα περισσότερο το όριο στα 20 Km/h. Παράλληλα υπάρχουν πόλεις που εφάρμοσαν την εκτεταμένη πεζοδρόμηση ολόκληρου του κέντρου τους (πχ Λουμπλιάνα/Σλοβενία) ή απαγόρευσαν σχεδόν ολοκληρωτικά το αυτοκίνητο (πχ Ποντεβέδρα/Ισπανία).
Στη χώρα μας στις 10 Μαρτίου 2021 η κυβέρνηση, ανατρέποντας όσα η ίδια είχε διακηρύξει ένα μήνα πριν περί θέσπισης του ορίου των 30 km/h, αποφάσισε δια νόμου ότι το όριο ταχύτητας στις περιοχές κατοικίας θα παραμείνει στα 50 km/h (Νόμος 4784/21). Η απόφαση αυτή υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και αποτελεί διαρκή απειλή για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, αποτελεί μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον δραστικό περιορισμό των θυμάτων στο δίκτυο της κυκλοφορίας να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της θέσπισης του ορίου των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές.
Τώρα είναι η ώρα να ανταποκριθούμε επειγόντως σε αυτήν την παρότρυνση για δράση μειώνοντας, σχεδιάζοντας και επιβάλλοντας ταχύτητες κίνησης που είναι ασφαλείς για όλους, παντού, δίνοντας προτεραιότητα σε δρόμους χαμηλής ταχύτητας σε όλες τις κατοικημένες περιοχές και κοντά σε σχολεία.
Δρόμοι για υγεία. Δρόμοι για το κλίμα. Δρόμοι για ανθρώπους. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να δημιουργήσουμε το #StreetsForLife.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου